5 saker att göra i Lidköping

Vid Värnens södra strand ligger det vackert belägna Lidköping. Här listar vi fem saker som man kan göra i Lidköping i sommar.

Läckö Slott

Läckö Slott

Läckö Slott reser sig elegant från en klippa vid Vänerns strand och med sin barockstil och medeltidsarv lockar det många besökare varje år. Slottet är också känt som De la Gardieslottet efter personen som även grundade Lidköping. Här låg tidigare en borg som pilgrimerna använde som anhalt på väg till Nidaros, dagens Trondheim. Om sommaren visas här olika konst- och fotoutställningar eller historiska utställningar. I sommar pågår utställningen Färg och form med 1700-talsfajanser från Östersjön i samarbete med Nationalmuseum. Här finns bl.a. vackra interiörer, skattkammare, en vapenkammare och ett naturrum där man kan lära sig om traktens fiskar och växter, Guidade turer anordnas. På plats finns också en spännande restaurang som serverar måltider med grödor från slottsträdgården.

Spikens fiskehamn

En halvtimme med bil från Lidköping ligger Spikens fiskehamn, som är en av Europas största insjöhamnar. Detta resmål är ett måste om du gillar fisk. Här finns flera fiskrökerier och butiker med olika fiskdelikatesser som t.ex. löjrom från siklöjan. Här finns också flera hantverksbutiker med smycken, konst och kläder med mera. Lunchen består förslagsvis av fisk. Kanske en fiskpizza? På Spikens White Guiderestaurang kan du äta mat i sjöbodsmiljö. För barnen finns en minigolfbana i Spikens fiskehamn.

Rörstrand museum

Rörstrand museum

Lär dig mer om kulturarvet Rörstrand, en av Europas äldsta porslinsfabriker. På museets utställning kan du beskåda porslin från 1726 och fram till idag och lära dig mer om inte bara Rörstrand och alla de produkter som tillverkats här utan även mer generellt om porslinets historia. Här finns också ett mysigt café med massor av hembakade kakor och praliner. Måndag till fredag serverar man även en god cafélunch.

Vänermuseet

Så som namnet antyder handlar detta spännande museum om sjön Vänern, Sveriges största. Akvariedelen som heter ”På djupet” är en verklig favorit där det finns över 40 fisksorter från Vänern så som sik, mört, ål och abborre. Man får även mata fiskarna och det går att boka guidad tur för att få lära sig lite mer om fisklivet. På Vänermuseet finns också ett en utställning om Vänern (som är permanent) och i sommar visas en utställning om järnsmedens värld, en fotoutställning om människans drivkrafter och livsvillkor samt en utställning om ”quilt”-konstnärer.

Scootermuseum

Scootermuseum

I Kinnekulle utanför Lidköping ligger ett unikt Scootermuseum som tre scooterentusiaster byggt. Här hittar du över 60 olika scootrar. Många av dem är givetvis från Italien (t.ex. Vespa och Lambretta) men även från andra länder.